Obserwatorzy

wtorek, 2 października 2012

Banany i ich bogactwo



Banany zawierają wszystkie niemal składniki, niezbędne dla rozwoju organizmu człowieka. Każde 100 gramów tego owocu dostarcza 100 kalorii, a nieznane u nas suszone banany mają wartość kaloryczną wyższą niż wołowina. W ich masie znajduje się 22–25 procent skrobi, która w procesie dojrzewania zamienia się w łatwo przyswajalny cukier.
Banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych ilościach – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, B12, A, E. Banany zawierają również nieco witaminy D, bardzo istotnej w tym całym zestawie, ponieważ ma ona właściwości wiązania bananowego wapnia w organizmie ludzkim. Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne, jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.
  • Węglowodany – w zielonych bananach występują pod postacią łańcucha skrobi, a w miarę ich dojrzewania rozbijają się na takie cukry jak: fruktoza, glukoza i sacharoza.
  • Błonnik – w bananach jest go mniej niż w zbożach, ale niezwykle istotnie wpływa na przemianę materii. W dwóch małych bananach jest o 5 g więcej błonnika niż w 100 gramach orzechów. Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Białko – 100-gramowy banan zawiera 1,15 g białka, a więc zdecydowanie więcej niż inne owoce. Białko bananowe znacznie przyczynia się do budowy komórek – o wiele więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej dawki białka powinna być dostarczona w postaci białka roślinnego.
  • Tłuszcz – kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest istotne dla naszego zdrowia – stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.
  • Woda –  dietetycy zalecają wypijanie 2 litrów wody dziennie. Tę rację można zmniejszyć, spożywając banany, których 100 g miąższu zawiera około 74 g wody.
  • Minerały – żółta skóra kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych, mają one zbawienny wpływ na nasz organizm. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 g), a ilości magnezu wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg na 100 g). Znajdują się tam również konieczne dla budowy komórek krwi żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
A więc jedzmy na zdrowie:)


Pięlęgnacja skóry:

Banany to idealny środek regenerujący. Miąższ owoców jest bardzo pożywny i jest w stanie zapobiec wysuszaniu naszej skóry oraz zwraca jej  płynność w bardzo krótkim czasie.
 
Maseczki nawilżające-  Nawilżająca maska z  bananów pomoże Ci  nasycić skórę w witaminy, poprawić  cerę i wygładzić drobne zmarszczki. Weź 1 dojrzalszego banana, rozgnieć go widelcem i wymieszaj z 1 żółtkiem i 1 łyżeczką śmietany. Mieszankę nałóż na twarz na czas 15 minut a następnie zmyj ją ciepłą wodą.
•    Rozgnieć dobrze 1 banana widelcem, dodaj do niego 2 łyżki śmietany, oraz 1 łyżkę płynnego miodu, składniki wymieszaj za pomocą miksera. Mieszankę nałóż na twarz szyję, oraz dekolt, i pozostaw na czas 20-30 minut. Maseczkę zdejmij przy pomocy płatków kosmetycznych.
•    Weź pól banana i rozgnieć go widelcem, dodaj do niego 1 żółtko, i 1 łyżkę mąki lub skrobi, 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju brzoskwiniowego. Maseczkę nanieś na twarz na czas 10-15 minut, a następnie zmyj ją ciepłą wodą.
 
Maseczki dla skóry tłustej – maseczka z banana pomoże Ci usunąć tłusty połysk z Twojej twarzy i wyeliminować zatkane pory. Rozgnieć 1 dojrzalszego banana widelcem i wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny. Maseczkę nałóż na twarz na czas 15-20 minut, a następnie umyj twarz zimną wodą
•    Rozgnieć pól  banana widelcem, dodaj do niego 1 łyżeczkę miodu, oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, oraz wlej jedną kapsułkę oleju, który zawiera witaminę A. Mieszankę nałóż na twarz na czas 20 minut, po czym zmyj maseczkę ciepłą wodą.
•    Ubij jedno 1 białko widelcem, weź 1 banana i wymieszaj z piana z białka, dodaj do tego 1 łyżeczkę soku z cytryny i kilka kropel oleju orzechowego lub brzoskwiniowego. Otrzymaną mieszankę umieść na twarzy. Mieszankę nałóż na twarz na czas 20 minut, po czym zmyj maseczkę ciepłą wodą.
•    Zmieszaj zmiksowanego banana z kefirem lub gęstym kwaśnym mlekiem. Maseczkę nałóż na twarz na czas 10-15 minut, po czym zmyj ją ciepłą wodą.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...